Ambassadeurs worden weer opgehaald met rijtuigen

Vorsten

01-09-2020 18:54:10

Nederland, Amsterdam,15-09-2016. Irritatie bij fietsers en automobilisten, maar enthousiasme bij passerende toeristen in een voor verkeer afgesloten Doelenstraat; de jaarlijkse koetsentocht door het centrum van Amsterdam voor 30 ambassadeurs en corps diplomatique. Voor de ingang van Hotel de l 'Europe werd het gezelschap gefeteerd met haring, Bols jenever, kaas en straatorgelmuziek. Amsterdam promotion, deels georganiseerd door De Telegraaf. Photo (c) Paul van Riel / HH

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander laat weer koetsen uitrijden om de nieuwe ambassadeurs op te halen die op paleis Noordeinde hun geloofsbrieven komen aanbieden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag laten weten.

De ambassadeurs van Afghanistan, Noorwegen en Peru zijn woensdag de eerste die vanaf hun Haagse residentie weer in een rijtuig kunnen stappen om naar de koning te gaan. Die traditie was vanwege de coronacrisis tijdelijk opgeschort. Toen Willem-Alexander op 8 juli voor het eerst in vijf maanden weer ambassadeurs kon ontvangen, werden de koetsen vanwege de coronamaatregelen vervangen door een hofauto.

Andere wijzigingen in het protocol blijven wel gehandhaafd. Zo is de welkomstceremonie voor de nieuwe diplomaten niet aan de voor- maar aan de achterkant van het paleis, waar meer ruimte is voor het opstellen van de militaire kapel en de erewacht. De ambassadeur overhandigt zijn geloofsbrieven ook niet daadwerkelijk aan Willem-Alexander maar legt deze op een tafel voor de koning, om fysiek contact te voorkomen en afstand te bewaren.

De voorgangers van de nieuwe ambassadeurs Mohammed Asif Rahimi (Afghanistan), Bård Ivar Svendsen (Noorwegen) en Marisol Falvia Agëro Colugna (Peru) vertrokken eerder dit jaar. De koning nam in februari afscheid van de vorige vertegenwoordiger van Peru en in juni van de ambassadeurs van Afghanistan en Noorwegen.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord