Beatrix bezoekt Danubiana museum opnieuw

Vorsten

2016-06-30 07:16:00

Het bijzondere Slowaakse kunstmuseum Danubiana Meulensteen, op een schiereiland aan de rand van Bratislava, krijgt donderdag voor de tweede keer in zijn korte bestaan prinses Beatrix op bezoek.

In 2007 vormde de door Eindhovenaar Gerard Meulensteen opgezette kunstinstelling het decor voor de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap tijdens het staatsbezoek van Beatrix aan de nieuwe EU-lidstaat Slowakije. Van Meulensteen kreeg ze een rondleiding door museum en beeldentuin. “Je eigen koningin in het museum, dat kun je alleen maar hopen”, zei Meulensteen na afloop.

Dat gebeurt nu dus opnieuw. Beatrix opent een tentoonstelling met werk van de Cobra-groep en Joan Miró, een handeling die ook de overdracht moet symboliseren tussen het Nederlandse EU-voorzitterschap van de afgelopen zes maanden en het komende van Slowakije, dat op 1 juli begint.

Het museum is overigens fiks gewijzigd sinds het eerdere koninklijk bezoek. Twee jaar geleden opende Meulensteen, oud-topman van Neways Electronics, de uitbreiding van het gebouw waaraan jaren is gewerkt. Voorafgaand aan haar bezoek aan de expositie wordt prinses Beatrix in het presidentieel paleis, waar destijds ook het staatsbezoek begon, ontvangen door de Slowaakse president Andrej Kiska.


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt