Beatrix woont uitvaart Fabiola bij

Vorsten

10-12-2014 14:58:00

BRUSSEL – De begrafenis van koningin Fabiola zal vrijdag in ‘eenvoud’ en ‘soberheid’ verlopen. Namens Nederland komt prinses Beatrix, meldt persbureau Belga. Koning Juan Carlos en koningin Sofia vertegenwoordigen het koningshuis van Spanje, het land van herkomst van Fabiola.

Ook de vorsten van Zweden en Noorwegen hebben hun komst bevestigd, net als koningin Margrethe van Denemarken. Ook de Japanse keizerin Michiko, de Thaise prinses Sirindhorn en de Marokkaanse prins Moulay Rachid komen voor de gelegenheid naar Brussel.

De leden van de Belgische koninklijke familie zullen vrijdag vanaf 9.30 uur van het Koninklijk Paleis naar de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal trekken. De plechtigheid begint daar om 10.00 uur. Monseigneur Godfried Danneels zal samen met aartsbisschop André Léonard en de Belgische bisschoppen voorgaan in de mis. “Koningin Fabiola en monseigneur Danneels hebben altijd een nauwe band gehad, vooral sinds het overlijden van koning Boudewijn. Het is dus logisch dat hij voorgaat in de ceremonie”, verklaart de woordvoerder van de bisschoppenconferentie.

Luxemburg

De familie van de groothertog van Luxemburg zal van alle koningshuizen het best vertegenwoordigd zijn. Naast groothertog Henri en zijn vrouw, groothertogin Maria Teresa, zullen onder anderen ook groothertog Jean, de zwager van koningin Fabiola – met andere leden van de familie aanwezig zijn. Een van de laatste buitenlandse publieke optredens van koningin Fabiola was het bijwonen van de bruiloft van erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie in 2012. Ook zij gaan vrijdag naar de begrafenis in Brussel.

Rond het middaguur is de plechtigheid in de kathedraal afgelopen. Daarna is er nog een religieuze ceremonie in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Schaarbeek, de parochie van de overleden koningin. Publiek kan deze dienst na aanmelding bijwonen.

Meer België