Beatrix reist af naar Sint Maarten

Vorsten

2014-05-19 03:09:00

PHILIPSBURG – Prinses Beatrix reist maandag naar Sint Maarten waar ze de komende drie dagen het zogenoemde Koninkrijksjeugdparlement zal openen en bijwonen. Het jeugdparlement is onderdeel van de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk en is het derde grote evenement dat het Nationaal Comité organiseert.

Het is voor het eerst sinds haar aftreden als koningin vorig jaar april dat Beatrix een bezoek brengt aan een van de Caribische landen van het Koninkrijk. In 2011 was ze voor het laatst op het Bovenwindse eiland, samen met Willem-Alexander en Máxima.

Prinses Beatrix opent het jeugdparlement dinsdagochtend met een korte toespraak, haar eerste rede sinds de troonswisseling. Aan de sessies nemen vijftig jongeren deel, verdeeld over vijf teams namens Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden, Bonaire, St Eustatius en Saba. Zij gaan drie dagen met elkaar in debat over zaken als onderwijs, kinderrechten, cultuur en duurzame ontwikkeling. Het overleg moet donderdag uitmonden in een slotverklaring met een visie op het heden en de toekomst van het Koninkrijk.

Beatrix gebruikt haar visite aan Sint Maarten ook om twee projecten te bezoeken waarvan zij beschermvrouw is. De prinses gaat in het Belvedère gemeenschapscentrum luisteren naar een uiteenzetting over de opvang en begeleiding van kinderen op Sint Maarten, een project waarbij Unicef is betrokken. Beatrix bezoekt woensdag als beschermvrouw van de natuuralliantie van het Nederlands Caribisch gebied de lagune van Simpson Bay om te kijken hoe de mangrovebossen in stand worden gehouden en het natuurgebied wordt beheerd.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Prinsjesdag in woord en beeld
– Liefde in Zweden: bruiloft na 33 jaar verkering
– Zij hebben het mode-DNA van hun moeder
– The Royal Family volgens Edward en Sophie