‘Queen’ Beatrix op Sint Maarten

Vorsten

20-05-2014 16:18:00

PHILIPSBURG – Voor Sint Maarten is er sinds 30 april 2013 niet zoveel veranderd. Natuurlijk koningin Beatrix is nu prinses, maar daarin gaan de eilandbewoners niet mee. Eens koningin, altijd koningin. Dus is ‘Queen Beatrix’ deze dagen op bezoek, niet ‘Princess Beatrix’. “Een prinses, zo noem je een jonger iemand. Niet iemand van haar statuur”, zegt de al wat oudere James. Anderen zijn het met hem eens.

Het bezoek van Beatrix gaat met minder fanfare gepaard als de eerdere koninklijke visites. De straten zijn niet versierd, de vlaggen hangen niet uit. Wat dat betreft is er wel degelijk verschil met voor de troonswisseling. Het nieuwe koningspaar is in november met veel festiviteiten verwelkomd en de prinses heeft een nieuwe rol.

Toch was er dinsdagmorgen bij de opening van het Koninkrijksjeugdparlement – onderdeel van de nationale viering van 200 jaar Koninkrijk – wel een flashback naar eerdere tijden. “Zij was mijn koningin toen ik werd geboren”, aldus parlementsvoorzitter Trumane Trotman, die op het Caribische eiland ook bekendheid geniet als Miss Sint Maarten.

Troonrede

De openingswoorden van Beatrix deden denken aan alle keren dat ze de Troonrede voorlas. “Het klonk hetzelfde”, beaamde Ank Bijleveld, commissaris van de Koning in Overijssel en voorzitter van het Nationaal Comité dat de viering van het 2e eeuwfeest in goede banen leidt en het jeugdparlement als onderdeel van het feest heeft bedacht.

Beatrix toonde zich daarna een betrokken toehoorder bij de openingsronde van het parlement, waarbij ook de ‘echte’ premiers van Aruba en St Maarten en de eilandgouverneurs aanwezig waren. De jeugd zag toekomst in het Koninkrijk, en daarvoor heeft Beatrix zich heel haar werkzame leven ingezet. “Ze vond het heel mooi”, wist Bijleveld.

Meer Nederland