Bernhard tevreden over opbrengst

Vorsten

06-03-2016 14:35:00

Prins Bernhard was zondag tevreden over het geld dat bijeen is gebracht met schaatsen en fietsen bij De Hollandse 100, de oer-Hollandse winterduathlon die in het teken staat van serieus onderzoek naar lymfklierkanker. Bernhard, die zelf lymfklierkanker heeft gehad, is één van de initiatiefnemers van het evenement dat dit jaar voor de tweede keer werd gehouden.

“Ik ben supertrots op het bedrag dat we hebben opgehaald”, zei Bernhard bij de start van het tien kilometer schaatsen bij FlevOnice in Biddinghuizen. Hij had vooraf geen bepaald gelddoel gesteld, al mikte de organisatie op een half miljoen euro. Daarvan was zondag al 71 procent bereikt. “Ik ben tevreden”, aldus de prins.

Hij benadrukte nog eens dat fundamenteel onderzoek naar de ziekte zeer belangrijk is. Met Lymph&Co dat De Hollandse 100 organiseerde, wil hij tegelijk ook aandacht vragen voor lymfklierkanker. Gezien de massale mediabelangstelling was die doelstelling zondag ook gehaald.

De sportieve deelname van prins Bernhard zelf bleef vanwege een scheurtje in zijn knie beperkt tot een stuk fietsen. Anders dan zijn vrouw, prinses Annette, moest Bernhard het schaatsen laten schieten. Met zijn vader Pieter van Vollenhoven, die als fotograaf de verrichtingen van zijn familie vastlegde, keek hij vanaf de kant van de schaatsbaan toe. “Als je van bewogen beeld houdt, dan is de foto geslaagd”, grapte Pieter na zijn eerste poging om zijn voorbij flitsende zoon prins Floris te fotograferen.

Meer Nederland