Blijven vliegen ‘belangrijk als persoon’ voor Willem-Alexander

Vorsten

27/04/2023 9:11 am

Voor koning Willem-Alexander is het belangrijk dat hij af en toe blijft vliegen als piloot. “Het is niet belangrijk dat ik vlieg, maar het vliegen is voor mij wel belangrijk als persoon”, zegt hij in de podcast Door de ogen van de Koning. Willem-Alexander vliegt twee of drie keer per maand. “Je moet het bij blijven houden”, aldus de koning.

Vliegen is een hobby van de koning, die hij uiterst serieus neemt. “Je hebt de verantwoordelijkheid over een vliegtuig. Je kan niet je problemen van thuis meenemen, je moet focussen op het vliegen”, legt hij uit. “Je moet even alles afsluiten en ergens mee bezig zijn.” Ook vindt Willem-Alexander het “leuk om met de bemanning zo’n vlucht tot een goed einde te brengen”. “Het is ook heel serieus, ik vind het echt leuk. Het is een serieus vak, dus je kan het niet voor de lol ernaast doen.”

Ook gaat de koning in de podcast in op de sinds 2018 afgeschafte petten van KLM-piloten. “Dat was wel een dingetje”, zegt hij daarover. “Voor mij was de pet een hele mooie manier om een beetje ongezien door Schiphol heen te schuiven, op weg naar de gate. Want als piloot kom je toch als laatste bij de gate aan. Dan loop je dwars door alle passagiers heen.” Nu draagt de koning de pet dus niet meer. “Dat is ook geen enkel probleem, nee hoor. Mensen maken daar met hun mobieltje foto’s van, geen enkel probleem.”

De podcast Door de ogen van de Koning is gemaakt ter ere van het tienjarig koningschap van Willem-Alexander. Het programma is opgenomen in zijn werkkamer in Paleis Huis ten Bosch. In elke aflevering staat een jaar van het koningschap van Willem-Alexander centraal.

Gratis voor jou


Meer Nederland