‘China polste Máxima voor Nederlandse mondkapjes’

Vorsten

2021-02-23 07:35:30

China heeft vorig jaar februari via koningin Máxima geprobeerd om aan Nederlandse mondkapjes te komen. Dat blijkt volgens het AD uit stukken die de krant in handen heeft gekregen via een beroep op de Wet openbaarheid bestuur.

In China was er destijds een tekort aan beschermingsmiddelen. Hoewel er in Nederland toen nog geen officiële coronabesmettingen waren, zou topman Jack Ma van de Chinese internetgigant Alibaba toch contact hebben opgenomen met Máxima. Hij vroeg haar hulp bij het sturen van Nederlandse mondkapjes. Onduidelijk blijft wat er precies met het verzoek aan Máxima is gedaan. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat het ingekomen verzoek zoals gebruikelijk aan het verantwoordelijke ministerie is doorgeleid.

Nederland liet op 10 februari 2020 een vliegtuig vol mondkapjes, handschoenen, overalls en andere hulpmiddelen via Schiphol naar het Chinese Wuhan vertrekken. Volgens een woordvoerder van VWS “houdt deze vlucht geen verband met de Alibaba-lobby”.

Ma en Máxima kennen elkaar, de koningin sprak hem meerdere keren in haar rol als speciaal pleitbezorger van de VN voor inclusieve financiering.


Meer Nederland

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?