Eerste aflevering De zware jas van Beatrix

Vorsten

2020-03-18 10:19:50

In april is het veertig jaar geleden dat Beatrix de troon besteeg. In de nieuwe vierdelige NTR-serie De zware jas van Beatrix vertellen direct betrokkenen, vaak voor het eerst en tot in persoonlijke details, hoe Beatrix van het koningschap een baan maakte in roerige tijden. Woensdag om 20.25 uur is de eerste aflevering te zien op NPO 2.

In de serie wordt Beatrix’ levensverhaal chronologisch verteld, aan de hand van veel archiefbeelden en gesprekspartners. Aan het woord komen onder anderen hofdame Miente Boellaard, oud-politicus Bas de Gaay Fortman, prinses Benedikte van Denemarken, fotograaf Vincent Mentzel, dichter Huub Oosterhuis, oud-directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs, en Ria Lubbers, de weduwe van premier Ruud Lubbers.

Makers Godfried van Run en Jutta Chorus laten in de eerste aflevering zien hoe de monarchie in 1980 in verval was geraakt door de Hofmans-affaire in de jaren vijftig en de Lockheed-affaire uit 1976. Kroonprinses Beatrix verzet zich tegen haar ouders, trouwt met een Duitser en wil het ambt van koningin serieuzer aanpakken.


Meer Nederland

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.