Groningers vieren feestje op Noordeinde

Vorsten

26/05/2016 12:18 pm

Koningin Máxima en koning Willem-Alexander hadden donderdagmorgen een ‘huis’ vol blije gasten. De veertiende uitreiking van de Appeltjes van Oranje was zoals Máxima zei, als altijd “een feest.” De prijs van het Oranjefonds werd met name door de vrijwilligers van speciaal onderscheiden multifunctioneel centrum De Gaveborg uit het Groningse Oostwold als het winnen van een voetbalbeker gevierd.

“Prachtig om dit mee te maken”, zei één van de genodigden na afloop van de aansluitende receptie in paleis Noordeinde waarbij het koningspaar en prinses Beatrix zich onder de genodigden mengden en tekst en uitleg kregen over de bekroonde initiatieven. Dat persoonlijke gesprekje is voor velen nog mooier dan het bronzen beeldje dat uit handen van koningin Máxima werd ontvangen.

Het Oranjefonds, waarvan de Appeltjes de jaarlijkse onderscheidingen zijn, koos dit jaar als thema Samen zelf doen. Daarbij werden helemaal door vrijwilligers gerunde gemeenschappelijke voorzieningen beoordeeld. Uit de vele inzendingen kwamen er uiteindelijk drie bovendrijven als winnaar: De Pracht in Waalre, De Gavenborg en dorpshuis Ons Genoeg in Nieuwer ter Aa. Alledrie vullen een gat die in de dorpsgemeenschap ontstond door het wegvallen van bijvoorbeeld winkels of de bibliotheek.

Bewondering

“Dankzij u heeft het dorp weer een hart gekregen”, complimenteerde de koningin de prijswinnaars uit Nieuwer ter Aa. “Ik heb grote bewondering voor de nieuwe dynamiek in onze dorpen”, aldus de koningin, die opmerkte dat er in dorpen en wijken ‘steeds meer wordt verwacht van bewoners zelf’. In plattelandsgemeenten, zo merkte ze op, zijn nu bijvoorbeeld een kwart minder winkels dan tien jaar geleden. “Het wordt stil op het dorpsplein”, wist Máxima, “Hoe kleiner het dorp hoe belangrijker het dorpshuis.”

Vandaar de aandacht voor de drie initiatieven. De Gaveborg dat een net iets groter Appeltje ontving, werd als voorbeeld en geweldige inspiratie genoemd voor anderen. Een opmerkingen die de Groningers met veel gejuich ontvingen. De thuisreis naar Oostwold zou in opperbeste stemming verlopen.

Gratis voor jou


Meer Nederland