Grootmeesteres is belangrijke functie

Vorsten

28/08/2014 6:45 pm

DEN HAAG – Bibi Barones van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael gaat vanaf 1 september aan de slag als nieuwe grootmeesteres in de hofhouding van koning Willem-Alexander. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag bekendgemaakt. De barones, sinds 2011 al hofdame, is de opvolgster van Martine van Loon-Labouchère met wie ze haar geboortedag (17 september) deelt.

Dat is overigens niet de enige overeenkomst. De tweede echtgenote van haar grootvader was jonkvrouw Van Loon, het schoonzusje van voorgangster Martine van Loon. De nieuwe grootmeesteres wordt omschreven als hoogopgeleid, betrokken bij liefdadigheid, ze spreekt haar talen en is financieel onafhankelijk.

Dat laatste is niet onbelangrijk want het gaat om een weliswaar belangrijke, maar onbetaalde erefunctie, in tegenstelling tot die van grootmeester. Die is het hoofd van de hofhouding en het aanspreekpunt voor de formele contacten van het staatshoofd voor de buitenlandse contacten. Zijn taak is sinds de regeringstijd van koningin Beatrix het beste te vergelijken met een secretaris-generaal van een ministerie.

Contacten

De grootmeesteres echter zorgt voor de informele contacten, zoals het bijwonen van diplomatieke recepties en feesten. Op Prinsjesdag rijdt ze met de grootmeester in een koets voor de Gouden Koets uit, maar ze staat niet meer zoals vroeger achter de troon in de Ridderzaal.

Bij staatsbezoeken is de grootmeesteres de steun en toeverlaat van met name de koningin, al zal dat voor de nieuwe grootmeesteres anders zijn dan voor haar voorgangster die nog te maken had met een regerende koningin.

Gratis voor jou


Meer Nederland