Verguld zilveren kom koning-stadhouder geveild

Vorsten

19/12/2013 11:36 am

APELDOORN – Paleis Het Loo heeft op een veiling in Londen een verguld zilveren kom met presenteerblad van prins Willem III uit 1680 aangekocht. De kom circuleerde sinds de helft van de vorige eeuw in de kunsthandel. Experts van Het Loo hebben de kom zelf ontdekt.

Prins Willem III bezat veel kostbaar zilver. Maar zijn collectie is door verschillende oorzaken bijna helemaal verloren gegaan. Daarom noemt Het Loo de aankoop in Londen ‘zeer bijzonder’ en ‘van grote historische waarde’. In Engeland wordt het een ‘porringer’ genoemd, een kom bedoeld voor pap (‘porridge’), soep en andere gerechten die met een lepel worden gegeten.

Op de kom en het presenteerblad is het wapen van Willem III (1650 – 1702) gegraveerd. Mogelijk heeft de prins het zilverwerk gekregen uit de erfenis van koningin Elizabeth I van Engeland. Het staat vast dat de kom en het blad in Engeland waren, toen de koning-stadhouder Willem III daar in 1702 overleed. Willem III was niet alleen stadhouder in de Republiek, maar had via zijn huwelijk met Maria Stuart ook de kronen van Engeland, Schotland en Ierland in handen. Vandaar dat hij de koning-stadhouder werd genoemd. Hij kocht Het Oude Loo en liet vervolgens daarnaast Paleis Het Loo bouwen.

De kom met deksel en het presenteerblad zijn vanaf dinsdag in de vestibule van Paleis Het Loo te zien.

Gratis voor jou


Meer Nederland