Wandel door het leven van Sisi

Vorsten

09/04/2015 5:02 pm

APELDOORN – Schilderijen, foto’s, kleding, sieraden en andere persoonlijke bezittingen van keizerin Elisabeth zijn vanaf vrijdag te bewonderen in Paleis Het Loo. Met de tentoonstelling wil het museum het ware levensverhaal van ‘Sisi’ laten zien. “Het is als een wandeling door haar leven”, legt conservator Paul Rem uit.

“We kennen Sisi allemaal van de films met Romy Schneider. Hartstikke mooi natuurlijk en allemaal waar, maar wel zwaar geromantiseerd. Wij willen met deze tentoonstelling het sprookje een beetje ontrafelen”, aldus Rem. “We vertellen de mooie dingen, maar ook hoe het met haar is afgelopen. Haar periodes van zwaar verdriet, depressies, rouw over haar overleden kinderen, slechte huwelijk en haar eigen dood.”

Het is de eerste keer dat er een tentoonstelling plaatsvindt van deze omvang buiten Oostenrijk. Hoe deze in Nederland is terechtgekomen? “De directeur van Paleis het Loo had deze tentoonstelling als wens toen hij drie jaar geleden aantrad”, legt Paul Rem uit. Het bijzondere aan deze tentoonstelling in Apeldoorn is ook dat de plaats geen onbekende plek was voor Sisi. “Ze is hier in 1884 geweest. Ze was voor haar gezondheid in Amsterdam, massages en kuren. Ze was toen even uitgemasseerd en toen is ze naar Apeldoorn gekomen.”

Aanleiding

“Ze heeft het Loo bezocht, de Loolaan op en neer gelopen en ze heeft hier om de hoek geluncht, vertelt Rem enthousiast. “Dat is gewoon een hele leuke aanleiding. De tentoonstelling hier komt dus niet helemaal uit de lucht vallen.”

Wat Rem zijn persoonlijke favoriete stukken van de tentoonstelling zijn? Er is niet een specifiek stuk, “maar ik vind vooral de attributen die belangrijk voor haar waren en meer over haar als persoon zeggen heel mooi”. Rem doelt onder meer op de weegschaal van Sisi. De keizerin had namelijk een obsessie voor schoonheid. “De weegschaal is helemaal afgebladderd door het vele gebruik, ook haar ceintuur is bijzonder, deze is maar 51 centimeter, dan schrik je wel even.”

De tentoonstelling op Paleis Het Loo werd donderdag geopend door prinses Margriet. Maar zij deed dat niet alleen, de prinses kreeg hulp van aartshertog Michael von Habsburg-Lothringen, de achterkleinzoon van Sisi. “Het was vandaag voor hem waarschijnlijk net zo spannend als voor ons”, denkt Rem. “Het is voor ons natuurlijk leuk om er een directe afstammeling van de hoofdpersoon van de tentoonstelling bij te hebben. Maar het is voor hem ook aardig, want de macht van de Habsburgers is afgelopen, maar een dynastie gaat altijd door. Dus hij voelt zich natuurlijk ook nog steeds gevleid en de familie vindt het leuk als er aandacht wordt besteed aan de parels van hun kroon.”

Gratis voor jou


Meer Nederland