Huis ten Bosch voor 59 miljoen opgeknapt

Vorsten

19/06/2015 1:45 pm

DEN HAAG – Paleis Huis ten Bosch, het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin, wordt in één keer helemaal opgeknapt voor het bedrag van 59 miljoen euro. De opknapbeurt gaat veertig maanden duren en is eind 2018 klaar. Voordat de werkzaamheden beginnen, wordt de beroemde Oranjezaal voor publiek opgesteld.

Aanvankelijk was ook sprake van renovatie in fases, maar dat zou nu, volgens nieuwe berekeningen, 73 miljoen kosten. Daarbij komt dat bepaalde delen ook meer snelheid vereisen: uit technisch onderzoek is naar voren gekomen dat de renovatie van het middendeel en de Haagse vleugel binnen tien jaar moet plaatsvinden. De eerste fase werd destijds berekend op 35 miljoen, maar die werkzaamheden komen nu al uit op 41,5 miljoen. Er was echter meer asbest dan gedacht en ook meer problemen met dak, schoorstenen en bordestrap.

Het kabinet is destijds te stellig geweest dat de klus in twee delen zou kunnen worden uitgevoerd en dat had niet gemoeten, aldus premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Zoiets moet in de toekomst beter, erkende hij.

Bezichtiging van de Oranjezaal zal straks gratis zijn. In augustus volgt er meer informatie over deze zeer bijzondere mogelijkheid om een kijkje te nemen in het paleis.

Gratis voor jou


Meer Nederland