‘Tulpenpracht’ maakt indruk op Chinese president

Vorsten

22/03/2014 9:56 pm

AMSTERDAM – De tulpenpracht in de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis heeft zaterdagavond indruk gemaakt op de Chinese gasten bij het staatsbanket dat koning Willem-Alexander aanbood aan de Chinese president Xi Jinping en zijn vrouw Peng Linyuan.

Voor het diner waren het mooiste servies, het meest glimmende bestek en de fraaiste kandelaars uit de kluis en de kast gehaald om indruk te maken op het hoge bezoek. Nederland mag dan, zoals de koning in zijn tafelrede zei, zijn begonnen als republiek, de aankleding in het paleis oogde keizerlijk.

President Xi sprak op zijn beurt over het ‘koninkrijk van de tulpen’ en verwees naar het jaarlijkse tulpenfestival in Peking, waaraan Nederland een bijdrage levert. Zondag gaat hij met zijn vrouw naar Keukenhof, waar de in China als volkszangeres populaire ‘first lady’ een bijzondere tulp zal dopen. Leuk voor het echtpaar, goede reclame voor de Nederlandse agro-industrie en een mooi visitekaartje richting China.

Staatsbezoek

Presentatie en aankleding horen bij een staatsbezoek, waarin het gastland zich van zijn beste kant wil laten zien. Grootmacht China hoeft ook minder indruk te maken, al prees Xi de voortrekkersrol die Nederland speelt in Europa en had hij bewust gekozen voor Nederland als startpunt voor zijn 11-daagse reis naar Europa. ,,U bent de toegangspoort”, verwees Xi naar woorden die minister-president Mark Rutte had gebruikt bij een bezoek aan Peking.

De Chinese president kreeg bij het staatsbanket na de soep Argentijnse tournedos voorgeschoteld, met morel champignons, gevulde courgette en aardappelen. Aan tafel werd hij gesecondeerd door het koningspaar, maar hij kon ook kennismaken met prinses Beatrix en tal van ministers. Xi is een sport-en voetballiefhebber merkte Willem-Alexander op. Dat ook oud-voetbalinternational Edwin van der Sar was uitgenodigd, zal hem deugd hebben gedaan.

Gratis voor jou


Meer Nederland