Internationale ontwerpprijs voor regeringsvliegtuig

Vorsten

11-09-2020 11:27:42

Koning Willem-Alexander bestuurt een bekroond vliegtuig wanneer hij in de cockpit stapt van het regeringsvliegtuig PH-GOV. Het toestel heeft namelijk een prijs gewonnen voor de inrichting. De onderscheiding is toegekend door het Britse blad voor interieurontwerp, Design et al.

Volgens de jury van de ‘International Yacht & Aviation Awards’ is “het nieuwe vliegtuig van de Nederlandse overheid een vliegend voorbeeld van de hedendaagse Boeing Business Jet-technologie.” Het interieur van het toestel heeft een unieke uitstraling: “De klant wilde niet te overdadig of luxueus overkomen. De wens was iets wat werkbaar, eenvoudig en functioneel was. Daarna mocht het ontwerpteam er een draai aan geven en een Nederlands karakter toevoegen.”

Het ontwerp is van Robin Dunlop van het ontwerpbedrijf Altea en de uitvoering is gedaan door Fokker Techniek. “We hadden niet één belanghebbende die geïnteresseerd was, maar een hele natie van belastingbetalers met ontwerpkennis. Nederlanders kunnen als geen ander de spot drijven met zichzelf. Dus wilden we echt wat plezier en eigenzinnigheid toevoegen aan wat in feite een rechttoe rechtaan regeringsvliegtuig was. We wilden karakter, en niet zomaar karakter maar Nederlands karakter”, aldus Dunlop.

Parttime vlieger

De PH-GOV is als regeringsvliegtuig de opvolger van de Fokker-70, de PH-KBX. Dat toestel was nog vernoemd naar koningin Beatrix (KBX), maar omdat het vliegtuig van de regering is en niet van de koning of de koninklijke familie, is besloten dat ook tot uitdrukking te laten komen bij de registratie van het nieuwe toestel. GOV staat voor Government, het Engelse woord voor regering.

Omdat het vliegtuig in beheer is bij KLM en koning Willem-Alexander daar als parttimevlieger op de loonlijst staat en zijn brevet heeft voor dit type toestel, mag hij bij reizen met de PH-GOV ook als (co)piloot fungeren.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord