Koning bij concert over reis naar Sobibor

Vorsten

17/06/2014 1:14 pm

AMSTERDAM – Koning Willem-Alexander is op 30 juni bij de première van de concertreeks Er reed een trein naar Sobibor in de Westerkerk in Amsterdam. De muziek van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest ondersteunt het verhaal van de nu 93-jarige Jules Schelvis, die in juni 1943 vanuit Westerbork naar het Poolse vernietigingskamp werd overgebracht. Hij bleek na de Tweede Wereldoorlog de enige overlevende van dat transport.

Schelvis vertelt tijdens de drie concerten, die behalve in de hoofdstad ook in Berlijn en de Poolse stad Lublin plaatsvinden, over de 72 uur durende deportatie. Hij omschrijft de veewagon, zijn lotgenoten, wat ze met elkaar bespraken en waar hij onderweg aan dacht. Tijdens de voorstelling zijn historische beelden te zien uit het archief van Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Met de tournee doet Schelvis een oproep de holocaust nooit te vergeten en zijn verhaal door te geven aan volgende generaties. In Sobibor vonden 170.165 mensen de dood, onder wie zo’n 34.000 joden uit Nederland. Schelvis was een van de 18 Nederlanders die het er levend vanaf bracht, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Gratis voor jou


Meer Nederland