Koning en premier bij Nederlandse Veteranendag

Vorsten

21-06-2021 17:28:02

Koning Willem-Alexander en demissionair minister-president Rutte zijn zaterdagmiddag 26 juni aanwezig bij de viering van de Nederlandse Veteranendag, het jaarlijkse eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen. Dit jaar vindt de viering plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, waar vier veteranen hun bijzondere verhalen vertellen.

De minister-president, minister Bijleveld van Defensie en de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag houden een toespraak. Het programma wordt live uitgezonden, er zijn geen publieke activiteiten. Na afloop spreekt de koning met een aantal veteranen.

Nederland telt ruim 100.000 veteranen. In de openingsceremonie van het programma staan zij centraal. Aansluitend vertellen enkele veteranen over hun ervaringen op missie en hun tijd naderhand terug in Nederland. De sprekers dienden onder moeilijke omstandigheden in Afghanistan, Nederlands-Indië en Sarajevo.

Stef Bos componeerde een speciaal lied voor de veteranen en zingt dit onder begeleiding van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Bij het eerbetoon zijn onder anderen de voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp, Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en burgemeester Jan van Zanen van Den Haag aanwezig, naast een aantal genodigde veteranen en hun familie.

Meer Nederland