Koning geeft les in uitspraak namen

Vorsten

02/06/2015 5:11 pm

GRAND RAPIDS – Koning Willem-Alexander heeft tijdens een toespraak in Grand Rapids een lesje gegeven in het uitspreken van Nederlandse namen. Grand Rapids is het centrum van de Nederlandse gemeenschap in Amerika. “Het is de enige plek op aarde waar je in minder dan een uur tussen Holland, Zeeland, Vriesland en Drenthe kunt rijden. Dat klopt: dat kan zelfs in Nederland niet”, aldus de koning.

De vele Nederlandse namen klonken hem als muziek in de oren: Huizinga, Meijer, Van Andel, De Vos, Meekhof, Hoekstra, Dijkstra, Kleinstra. En ook de niet van Nederlandse komaf zijnde gouverneur Rick Snyder kreeg tot hilariteit van zijn gehoor zijn naam in de Nederlandse variant te horen: Snijder.

Willem-Alexander sprak tijdens een lunch met 250 vertegenwoordigers uit de Nederlandse gemeenschap in dit deel van de staat Michigan. Onder hen de burgemeesters van Grand Rapids, Holland en Zeeland, naar Amerika geëmigreerde verzetsstrijders, succesvolle zakenlieden, politici en leden van vooraanstaande Nederlands-Amerikaanse families. “Het is geweldig om zoveel mensen met Nederlandse wortels te ontmoeten”, zei de koning.

Onverzettelijkheid

Hij schetste een beeld van de Nederlandse immigratie die na 1840 om religieuze en economische redenen op gang kwam en die na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe impuls kreeg. Dankzij hun harde werk en onverzettelijkheid slaagden de immigranten, en hebben ze zich geworteld in Michigan.

Volgens gouverneur Snyder is de band sterk en kan die door het koninklijk bezoek alleen maar sterker worden.

Gratis voor jou


Meer Nederland