Koning gelooft in nut staatsbezoeken

Vorsten

04/11/2014 1:30 pm

SEOUL – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun derde staatsbezoek en het tweede buiten Europa dinsdagavond afgesloten met een harpconcert van Lavinia Meijer in het stadsdeel Gangnam in Seoul. Eregast was president Park Geun-hye. De luid bejubelde muziekuitvoering was het cadeau van het koningspaar aan de Zuid-Koreaanse president tijdens het staatsbezoek.

Het koningspaar heeft in Zuid-Korea en vorige week in Japan iets meer laten zien van het staatsbezoek ‘nieuwe stijl’ zoals zij die de komende jaren met name buiten Europa vorm willen geven. Het accent ligt sterker dan voorheen op de handelsbetrekkingen, zo herhaalde de koning in Seoul een uitspraak die hij deed voor de troonswisseling.

De bezoeken lijken ook te worden beperkt tot 2 dagen, al duurde het staatsbezoek aan Japan de meer traditionele 3 dagen. Culturele elementen staan meer dan bij koningin Beatrix het geval was in het teken van het bezoek. Zo ging het koningspaar naar de splinternieuwe Design Plaza, maar dan wel om daar Nederlandse ontwerpen te bekijken.

Profijt

Zo zijn er meer accentverschillen te constateren, zoals een kleinschaliger tegenprestatie, een persgesprek mét draaiende camera’s, en niet alleen een toespraak van de koning bij het staatsbanket. Volgens Willem-Alexander hebben staatsbezoeken ook anno 2014 nog steeds zin. De relaties met het bezochte land staan dan weer voor jaren in de verf, en daarvan kan Nederland profijt hebben.

Over de volgende reisbestemmingen deed de koning dinsdag geen mededelingen.

Gratis voor jou


Meer Nederland