Koning hoopt snel weer op volle theaterzalen

Vorsten

03-06-2020 22:37:18

Koning Willem-Alexander hoopt dat de theaters zo snel mogelijk weer helemaal kunnen worden gevuld. Dat zei hij in het Theater aan het Spui in Den Haag, waar hij samen met koningin Máxima een preview bijwoonde van twee stukken uit een reeks die Het Nationale Theater binnenkort in heel Nederland op de planken zal brengen.

De koning prees de positieve energie die hij had ervaren in de vanwege de coronamaatregelen slechts met dertig toeschouwers gevulde zaal, waar de acteurs naar eigen zeggen vooral moesten wennen aan het gebrek aan publiek. Voor actrice Romana Vrede viel dat nog enigszins mee omdat ze zich in Liefdesverklaring rechtstreeks tot de bezoekers kon wenden, maar voor Rick Paul van Mulligen was het in U bent mijn moeder wat moeilijker. Het hielp ook niet dat dit pas de tweede keer was sinds het begin van de repetities dat hij dit speelde, maar het maakte de prestatie wel extra bijzonder.

Dat hij zijn enorme lap tekst al uit zijn hoofd kende, oogstte bewondering van koningin Máxima die hem in het praatje achteraf toevertrouwde daar zelf toch wel een souffleur voor nodig te hebben. De acteurs en regisseurs spraken over de uitdagingen voor de theaterwereld, maar in feite voor de hele cultuursector waarin ook zoveel zzp’ers werken die nu geen werk en inkomsten hebben. Willem-Alexander had dat zelf al aangestipt toen hij aan het einde van de een uur durende voorstelling werd gevraagd naar het waarom van zijn aanwezigheid.

“Het Nationale Theater speelt altijd”, citeerde hij de slogan waaronder de voorstellingen de komende tijd gaan plaatsvinden. “Ik denk dat er misschien nog heleboel mensen zijn in Nederland die nog niet durven om de deur uit te gaan en dat is ook een reden om te laten zien dat het echt niet eng is”, aldus de koning. Hij vond het heel belangrijk om het land te laten zien dat deze sector “die het zwaar heeft” gewoon weer aan de slag moest kunnen en dat het ieders steun verdiende. “En dan zo snel mogelijk weer naar honderd man en dan weer volle theaters, dat zou het mooiste zijn”, aldus Willem-Alexander.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord