Koning kijkt zijn ogen uit bij fabrikant elektrische bussen

Vorsten

28-10-2021 16:25:35

Koning Willem-Alexander kan bij werk- en staatsbezoeken een nieuw Nederlands exportproduct aanprijzen: de elektrische bussen van Ebusco. Donderdagmiddag opende hij in Deurne de nieuwe productiehal van het innovatieve bedrijf. “Een mooi Nederlands product”, zei Willem-Alexander al bij aankomst.

De koning werd samen met Henrik Hololei, directeur-generaal mobiliteit en transport van de Europese Commissie, door Ebusco-oprichter en directeur Peter Bijvelds door de fabriekshal gegidst. Bijvelds’ toelichtingen werden geregeld onderbroken door soms ook technische vragen van Willem-Alexander en de Europese vertegenwoordiger. “Dit is waar we al lang naar uitkijken. We hebben zo’n fabriek in Europa nodig”, zei Hololei.

De koning bracht zijn eigen kennis uit de luchtvaartsector in bij discussies over de voor de nieuwe bussen gebruikte koolstofvezelcomposiet. Bijvelds had eerder al uitgelegd dat ‘groen’ en ‘duurzaam’ alleen worden geaccepteerd wanneer de prijs gelijk of lager is dan die van standaarddieselbussen. “Green is nice as long as it does not affect the price.”

Dat in de nieuwe bussen ook aan de kleinste details wordt gedacht, hoorde Willem-Alexander, die zelf ook een kijkje nam in een opgestelde bus ook. Vandalisme in de bus kan worden tegengegaan door te zorgen dat er oplaadpunten zijn voor telefoons. Wie zijn telefoon kan opladen, kan deze meteen ook gebruiken en verveelt zich niet en laat de bus heel, zo vertelde Bijvelds.

Meer Nederland