Koning krijgt eerste indruk van nieuw museum

Vorsten

11/12/2014 2:32 pm

SOEST – De krijgsmacht haalde donderdagmiddag alles uit de kast om van de opening van het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM) een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Kanonschoten, erewachten, spreekkoren, tromgeroffel en marsmuziek moesten de plechtigheid kleur geven.

Koning Willem-Alexander completeerde het logo van het museum, waarvoor de onderdelen waren aangedragen door vertegenwoordigers van de vier krijgsmachtonderdelen. Daarna werd de koning ook in rap tempo door een deel van het museum geleid.

In het nieuwe museum zijn de collecties samengebracht van het Militair Luchtvaart Museum en het Legermuseum, dat eerder al eens van Leiden naar Delft verhuisde. Kosten noch moeite zijn gespaard, waarvoor de directeur van de beheersstichting de aanwezige minister Jeanine Hennis-Plasschaert hartelijk dankte. Defensie moet immers bezuinigingen, maar voor dit ‘podium van alle krijgsmachtonderdelen’ was geld.

Hennis

Hennis noemde het museum een teken van “erkenning voor het werk van de krijgsmacht.” Geschiedenis doet er toe en blijft fascineren, aldus de bewindsvrouw. Het museum wil verhalen vertellen, van zoals Hennis zei, “de trompetter in het leger van de prins tot de langharige dienstplichtige uit de jaren zeventig in het Duitse Seedorff.”

Het museum opent dit weekeinde de deuren voor het publiek.

Gratis voor jou


Meer Nederland