Koning opent Museum Voorlinden

Vorsten

08-08-2016 11:37:00

Willem-Alexander, Museum Voorlinden

Koning Willem-Alexander opent op zaterdagochtend 10 september Museum Voorlinden in zijn woonplaats Wassenaar. Het nieuwe museum is een initiatief van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh en toont moderne en hedendaagse kunst.

De openingstentoonstelling Full moon telt ruim veertig kunstwerken uit verschillende periodes. De bezoekers maken hier kennis met de collectie, met werk van onder anderen Nederlandse kunstenaars Rineke Dijkstra en Jan Sluijters en internationale kunstenaars als Andy Warhol en Ai Weiwei. Naast Full moon is er een tijdelijke expositie te zien met werk van de Amerikaanse kunstenaar Ellsworth Kelly, die is samengesteld door gastconservator en voormalig directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam Rudi Fuchs.

Van Caldenborgh, oprichter van chemiebedrijf Caldic, begint het museum op een landgoed van 40 hectare groot op de grens met Den Haag. Naast een gebouw van 6000 vierkante meter is er ook een groot natuurgebied met grasland, waterpartijen, bos en duinen. Het museum heeft grote ramen en een speciale dakconstructie waardoor de zalen met daglicht worden verlicht.

Het publiek kan vanaf zondag 11 september in het museum terecht. Dat is precies drie jaar na het begin van de bouw van het 6000 vierkante meter grote gebouw. Wim Pijbes, tot voor kort directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, heeft de leiding over het nieuwe museum op zich genomen.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord