Koning proost met oranjebitter

Vorsten

2015-06-27 14:00:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander heeft zaterdagmiddag na afloop van de officiële plechtigheden van Veteranendag een rondgang gemaakt op het Malieveld. Naast het schudden van vele handen was er tijd om te proosten met oranjebitter.

Even daarvoor had Willem-Alexander op de Kneuterdijk in Den Haag het defilé ter gelegenheid van Veteranendag afgenomen. Hij stond samen met premier Mark Rutte en minister Jeanine Hennis van Defensie op het podium en gaf de militaire groet aan de optocht met zo’n 5000 veteranen. Er liep vooral veel militairen mee. Sommigen reden mee in historische voertuigen of op een motor. Het defilé eindigde op het Malieveld.

Voor het defilé was er een ceremonie in de Ridderzaal. Zangeres Ellen ten Damme en operazanger en veteraan Bastiaan Everink traden op voor de koning, Rutte en Hennis en een groep genodigden.

Nederland telt zo’n 117.000 veteranen. Zij hebben gediend in de Tweede Wereldoorlog maar later ook in bijvoorbeeld Libanon en recent bij vredesmissies in Afghanistan en Mali. De Nederlandse Veteranendag wil ze, met de jaarlijkse bijeenkomst, een gezicht geven. Volgens een woordvoerder van de organisatie hebben naar schatting 97.000 mensen zaterdag het evenement bezocht. Het is zonder problemen verlopen.


Meer Nederland