Koning sluit Kroondomein Het Loo volgende week

Vorsten

2021-09-09 16:49:23

Koning Willem-Alexander gaat een groot deel van Kroondomein Het Loo volgende week woensdag weer sluiten voor publiek. De bossen blijven tot en met 25 december afgesloten. De koning sluit een groot deel van het kroondomein elk jaar, maar woensdag maakte demissionair minister van Landbouw Carola Schouten juist bekend dat hij dat vanaf volgend jaar niet meer mag doen als hij aanspraak wil blijven maken op subsidie voor onderhoud van het Veluwse natuurgebied.

Dit jaar is de afsluiting van het bosgebied nog toegestaan. Een nieuwe subsidieaanvraag moet uiterlijk op 31 december ingediend worden, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst. Voor die datum moet de koning dus beslissen of hij het kroondomein vrijwel het hele jaar gaat openen Als hij de bossen toch een aantal maanden in het jaar wil sluiten, moet hij het onderhoud zelf betalen.

Tegenstanders van de jaarlijkse sluiting zeggen dat de koning in de najaarsmaanden jaagt op het kroondomein. Volgens de beheerders worden de sluitingsmaanden gebruikt voor onderhoud van flora en fauna.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig