Koning wacht locatie troonrede af

Vorsten

2016-07-08 19:24:00

Koning Willem-Alexander wacht rustig af op welke plek de Staten-Generaal tijdens de renovatie van het Binnenhof wil dat hij de troonrede komt uitspreken. Dat daar mogelijk een andere plaats voor wordt gekozen dan de Ridderzaal, maakt hem niet uit.

Het koningspaar wordt uitgenodigd, de Staten-Generaal mag zelf bepalen waar het ‘feest’ is, verduidelijkte de koning vrijdag in een gesprek met de media in zijn tuin op de Eikenhorst. De Grondwet bepaalt alleen wanneer de troonrede moet worden gehouden – de derde dinsdag van september – maar niet waar.

Dat de plechtigheid na 2020 – wanneer volgens de huidige planning wordt begonnen met de ingrijpende renovatie van het Binnenhof – elders wordt gehouden ligt voor de hand. De VVD heeft deze week in de Tweede Kamer al voorgesteld daarvoor de Grote Kerk uit te kiezen.

Geen mening

Verantwoordelijk minister Stef Blok zei dat de regering er geen mening over heeft. Eerste en Tweede Kamer zijn de organiserende partij van het evenement. Het oordeel en besluit over de kwestie laat hij net als de koning graag over aan de parlementariërs.

Dit jaar ontbreek alvast één vertrouwd element op Prinsjesdag. De Gouden Koets wordt opgeknapt en het koningspaar rijdt in de zogenoemde Glazen Koets van paleis Noordeinde naar de Ridderzaal en terug.


Meer Nederland