Koning wil met Zuid-Korea toekomst veroveren

Vorsten

2014-11-04 01:30:00

SEOUL – Nederland en Zuid-Korea kunnen elkaar vooruit helpen en samen de toekomst veroveren. Dat zei koning Willem-Alexander dinsdagmorgen in Seoul tijdens een seminar over ‘innovatieve oplossingen’. “Centraal staat de vraag hoe we in de komende 10 of 20 jaar onze welvaart en ons welzijn waarborgen”, aldus de koning op de tweede dag van zijn staatsbezoek aan Zuid-Korea.

Het gaat volgens hem daarbij niet om spierkracht, maar om denkkracht en creativiteit. Hij denkt aan werkgelegenheid, welzijn voor ouderen, het aantrekkelijk en schoon houden van steden, duurzame energie en verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Maar ook “hoe we onze land-en tuinbouw nog intelligenter kunnen maken, zodat goed voedsel betaalbaar blijft voor iedereen”, zei Willem-Alexander.

Volgens de koning hebben beide landen bijzonder sterke troeven. “Korea is toonaangevend in intelligente mobiliteit. Nederland behoort tot de wereldtop in land- en tuinbouw. Korea heeft een grote staat van dienst als hightech-land. Nederland blinkt uit in watermanagement. Zo kunnen we elkaar vooruit helpen”, meende de koning.


Meer Nederland