Koning Willem-Alexander onthult Holocaust Namenmonument

Vorsten

25-08-2021 11:43:57

Koning Willem-Alexander onthult zondagmiddag 19 september het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Het monument herinnert aan de ruim 102.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en vermoord.

Onder anderen demissionair minister-president Rutte en burgemeester Femke Halsema houden een toespraak tijdens de onthulling. Ook staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is aanwezig bij het monument in de Weesperstraat, die rond de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig door Joodse mensen werd bewoond.

Tijdens de bijeenkomst legt de koning volgens Joods gebruik een steen bij de verklaringswand en wordt een minuut stilte gehouden. Na afloop gaan koning Willem-Alexander en demissionair premier Rutte in gesprek met overlevenden van de Holocaust en nabestaanden. De NOS zendt de bijeenkomst rechtstreeks uit op NPO 1.

Het monument, ontworpen door architect Daniel Libeskind, bestaat uit zo’n 102.000 stenen waarin de naam, geboortedatum en leeftijd van de Nederlandse Holocaustslachtoffers zijn gegraveerd. Vanuit de lucht vormt het monument, bestaande uit vier Hebreeuwse letters, het woord ‘in memoriam’.














Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.