Programma werkbezoek Máxima gewijzigd

Vorsten

2014-11-26 12:06:00

ANYANG – Niet alles in China is geschikt voor de ogen van koningin Máxima. Of buitenlandse bezoekers in het algemeen. Dat merkte Máxima en haar gezelschap woensdagmiddag op subtiele wijze in het plattelandsdorpje Anyang, op enkele uren rijden van de hoofdstad Peking.

Daar was het programma van haar werkbezoek op het laatste moment gewijzigd. Dat gebeurde omdat de lokale autoriteiten de koningin liever een mooi beeld van het 2900 inwoners tellende dorp voorschotelden dan haar een inkijkje te geven in het harde dagelijkse leven. Schapenboerin Zhang Guijian mocht Máxima niet thuis ontvangen, zoals afgesproken en voorbereid, maar moest uitwijken naar de recentelijk gebouwde stallen, waar boeren ruimte kunnen huren voor hun dieren. Daar liepen geiten rond en geen schapen.

“Zijn dit niet uw dieren?”, vroeg de koningin verrast aan Zhang Guijian, die uitleg zou geven over haar bedrijf en de leningen die ze ervoor had gekregen van het Chinese Fonds voor verlichting van armoede. Het was een succesverhaal, maar Zhang Guijian kon het niet illusteren met haar eigen schapen. Dat paste niet in het plaatje dat de autoriteiten wilden presenteren.

De stallen moet de overheid een beter zicht geven op de kwaliteit van het vlees, kregen de bezoekers te horen. Naar verwachting zal Zhang Guijian er snel ruimte gaan huren voor haar schapen.


Meer Nederland