Koningin Máxima begint aan VN-reis Senegal en Ivoorkust

Vorsten

12-06-2022 03:42:05

Koningin Máxima begint zondagavond aan haar zesdaagse Verenigde Naties-reis door Ivoorkust en Senegal. De koningin bezoekt de landen in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Het is voor het eerst sinds de coronacrisis dat Máxima weer een ‘veldbezoek’ doet.

De bezoeken staan in het teken van financiële gezondheid en het verder ontwikkelen van betaalbare en veilige financiële diensten in het land. Dit geldt met name voor achtergestelde groepen zoals vrouwen en kleine (landbouw)bedrijven.

De reis van koningin Máxima begint zondagavond in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust. Ze blijft daar tot en met dinsdag en voert er gesprekken met onder meer presidentsvrouw Dominique Ouattara. Zij is betrokken bij de microfinanciering voor vrouwen. Ook vice-president Tiémoko Meyliet Koné, premier Patrick Achi en andere leden van de regering zullen met de koningin in gesprek gaan. Daarnaast bezoekt Máxima het Africa CEO Forum waar zij zal deelnemen aan een panelgesprek over hoe fintech kan bijdragen om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot financiële diensten.

Senegal

Van woensdag tot en met donderdag is de koningin in Senegal. Daar zal ze in hoofdstad Dakar gesprekken voeren met onder anderen president Macky Sall, de minister van Financiën en Budget en de minister van Economie, Planning en Samenwerking. Het gaat dan onder meer over de invoer van een nationale strategie voor financiële inclusie. In de Senegalese hoofdstad is ook het hoofdkantoor van La Banque Centrale des Etats de l’Afrique de l’Ouest (BCEAO) gevestigd. Daar zal Máxima over de regionale hervormingen praten die nodig zijn voor het bevorderen van de toegang tot financiële diensten voor iedereen.

In 2009 werd koningin Máxima benoemd tot speciale pleitbezorger van de VN. Ze probeert in die functie financiële diensten voor iedereen beter toegankelijk te maken. Eerder dit jaar bracht de koningin in haar rol als pleitbezorger al bezoeken aan het Zwitserse Davos en aan de Verenigde Staten. Het laatste ‘veldbezoek’ dat Máxima voor de coronacrisis bracht was eind 2019 aan Pakistan.


Meer Nederland