Koningin Máxima trakteert Nederland op haar verjaardag

Vorsten

17-05-2020 14:55:50Koningin Máxima viert zondag haar 49e verjaardag. En wie jarig is, trakteert. Máxima deelt daarom op haar verjaardag een lekkere verrassing voor alle Nederlanders. Op Instagram deelde de koningin namelijk een recept van de typisch Argentijnse mierzoete lekkernij alfajores, gemaakt met ‘dulce de leche’. “In deze tijd vier ik mijn verjaardag thuis”, aldus de koningin op Facebook.

“Ik ben met alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook thuis kunt bakken!”, schreef koningin Máxima op sociale media. Ze verklapte er niet bij dat haar moeder Maria del Carmen al enkele maanden in Nederland verblijft en haar dochter met raad en daad in de keuken kan bijstaan. Máxima is immers, zo als ze zelf eens verklapte, niet echt een keukenprinses.

De koningin maakt de alfajores ook niet altijd zelf, maar koopt ze af en toe ook bij Melly’s Cookie Bar naast in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Daar worden de alfajores vers gemaakt.

Op foto’s die de koningin op Instagram heeft geplaatst is ook stap voor stap te zien hoe de koekjes worden gemaakt. Het resultaat mag er zijn, met een brede lach toont Máxima de schaal koekjes.

Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!” – Máxima

Ingrediënten koekjes:
– 300 gr maizena
– 200 gr bloem
– 200 gr roomboter (op kamertemperatuur)
– 150 gr suiker
– 4 eidooiers
– 1 theelepel soda (natriumbicarbonaat)
– 2 afgestreken theelepels bakpoeder
– het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanille poeder
– de geraspte schil van 1 citroen
– 1 theelepel cognac

Ingrediënten vulling:
– dulce de leche (kant en klaar of zelf maken met gecondenseerde melk en suiker)
– geraspte kokos

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom. Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe!
Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit (met een glas) van ongeveer 4 cm diameter. Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo’n 2 cm afstand van elkaar.
Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze.
Als de koekjes klaar zijn, uit de oven halen en laten afkoelen. Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand. Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos.
De Alfajores de dulce de leche zijn klaar: genieten maar!


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord