Video: Koningspaar aangekomen in Noorwegen

Vorsten

09-11-2021 10:46:33

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdagmorgen vlak voor tien uur aangekomen op het militaire deel van het vliegveld Gardermoen bij Oslo. Daar werden ze begroet door onder anderen de Nederlandse ambassadeur John Groffen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Koning Willem-Alexander zat zelf in de cockpit als co-piloot van het regeringsvliegtuig. Meteen na aankomst vertrok het gezelschap naar het Koninklijk Paleis, waar het Noorse koningspaar en kroonprinses Mette-Marit hen opwachtten voor de officiële welkomstceremonie en de ontvangst in het paleis. Daar is ook prinses Märtha Luise present, een goede vriendin van Willem-Alexander en Máxima.

Het bezoek aan Noorwegen is het 22e staatsbezoek dat Willem-Alexander sinds zijn aantreden in 2013 onderneemt. Eerder dit jaar ging hij al naar Duitsland en volgende maand staat nog een staatsbezoek aan Griekenland op de agenda. Voor Noorwegen is dit het eerste inkomende staatsbezoek in meer dan twee jaar. Van de kant van de Noorse media is er dan ook enorm veel belangstelling, zo liet het hof maandag weten.

Het laatste Nederlandse staatsbezoek aan Noorwegen was in 2010 toen koningin Beatrix naar Oslo kwam. Eigenlijk was het de bedoeling dat Willem-Alexander vorig jaar al in haar voetspoor zou volgen maar vanwege de coronapandemie werd zijn bezoek toen uitgesteld. De visite is bedoeld om de goede relatie tussen de ‘gelijk gestemde landen’ Noorwegen en Nederland op het hoogste niveau te markeren.

“Ook goede vriendschappen moet je van tijd tot tijd onderhouden”, aldus ambassadeur John Groffen die pas tien weken geleden aantrad in Oslo. Hij had wel het geluk al eerder te maken hebben gehad met een staatsbezoek – in 2011 in Qatar – en het koningspaar ook te kennen van hun officieel bezoek, toen nog als prinselijk paar, aan Slovenië in 2007.

Meer Nederland