Koning Willem-Alexander heeft op nieuwjaarsdag een vliegende start gemaakt. Nooit eerder liet hij zich in de eerste uren van het jaar zien maar nu alle reismogelijkheden waren geschrapt, kon hij vrijdag op stap met de Haagse ‘driehoek’ om uit eerste hand te vernemen hoe het er tijdens de jaarwisseling aan toe gaat.
Het zou flauw zijn om het werkbezoek te bestempelen als onderdeel van een charme-offensief na de opiniepeiling waarmee Nieuwsuur en Ipsos eerder deze week naar buiten kwamen. Daarin bleek het vertrouwen in de koning in een vrije val te zijn beland van 76 procent in april naar 47 procent nu. Het chagrijn over de ondoordachte koninklijke herfstvakantie was nog niet weggeëbd, zo bleek wel, en alle coronabezoeken van de voorbije maanden hadden geen indruk gemaakt.
De koning zal de cijfers niet prettig hebben gevonden, maar hij weet als geen ander dat het slechts dagkoersen zijn en dat de waardering weer stijgt wanneer ook de stemming in Nederland weer stijgt, bijvoorbeeld wanneer ook daadwerkelijk wordt begonnen met vaccinatie tegen het coronavirus. Dat moet dan wel gepaard gaan met meer bewegingsvrijheid en de opening van bijvoorbeeld de horeca en kapperszaken.
Die extra bewegingsvrijheid heeft het koningspaar ook nodig om weer een zinvolle agenda op te tuigen. Op de aankondiging na van een aangepaste viering van Koningsdag op 27 april in Eindhoven is de openbare agenda helemaal leeg. Het paleis heeft wellicht al een aantal activiteiten in voorbereiding en met potlood ingetekend, maar daarover is niks naar buiten gebracht. De eerder wel aangekondigde aangepaste nieuwjaarsontvangsten zijn weer van de agenda afgevoerd en in feite is het wachten op wat de regering na 19 januari (weer) toestaat.
Het koningspaar heeft ook als probleem dat in het voorbije jaar alle door de coronacrisis getroffen sectoren en delen van de samenleving wel een keer zijn bezocht of aandacht hebben gehad. Alleen de uitvoering van het vaccineren is een nieuw element dat de komende weken kan worden opgepikt. Pas wanneer de pandemie is uitgeraasd kunnen de gevolgen – voor de reissector bijvoorbeeld – nog eens aandacht krijgen. En verder is het hopen dat ‘gewone’ bijeenkomsten ook weer tot de mogelijkheden gaan behoren.