Willem-Alexander en Máxima ontbreken op feest Noorwegen

redactievorsten

15/01/2016 9:29 pm

2013-10-02 OSLO - Koning Willem-Alexander en koningin Maxima samen met de Noorse koning Harald (2e R) en koningin Sonja (R). Het koninklijk paar brengt een eendaags kennismakingsbezoek aan Noorwegen. ANP ROYAL IMAGES KOEN VAN WEEL

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontbreken – ondanks warme banden – dit weekend bij de festiviteiten rondom het 25-jarig regeringsjubileum van koning Harald van Noorwegen. Vanwege het feest dat koning Harald en koningin Sonja geven, komen royals uit het buitenland over voor onder meer een diner, een gedenkdienst en een lunch. Koningin Margrethe van Denemarken, koning Carl Gustaf van Zweden en zijn vrouw Silvia komen bijvoorbeeld wel. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat niemand van het Koninklijk Huis aanwezig zal zijn.

De banden tussen de Noorse en Nederlandse koninklijke familie is hecht. Harald was peetvader van prins Friso en kwam in 2013 voor de uitvaart en herdenkingsdienst nog naar Nederland. Willem-Alexander en Máxima brachten in oktober 2013 een officieel kennismakingsbezoek aan Noorwegen. Eerder dat jaar waren ze ook op de 40ste verjaardag van kroonprins Haakon. Ook daar was het koningspaar voor uitgenodigd en ook prins Constantijn, prins Jaime en zijn tegenwoordige echtgenote Viktória waren daarbij. Kunstminnaars prinses Beatrix en prinses Sonja openden samen afgelopen jaar twee tentoonstellingen rondom Van Gogh en Munch. Zowel Harald als Beatrix heeft koning Willem I als voorvader, koning Harald via Willems kleindochter Louise, die later een Zweedse prinses werd.

Gratis voor jou


Meer Nederland