Koningspaar reist naar Venezuela

Vorsten

2013-11-23 09:47:00

DEN HAAG – Het wordt zaterdag een spannende dag voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het paar reist naar Venezuela voor een kennismakingsbezoek, maar in het land is de situatie gespannen.

De Venezolaanse oppositie heeft zaterdag uitgeroepen tot een dag van nationaal protest, nadat president Nicolás Maduro eerder deze week toestemming kreeg van het parlement om het komend jaar per decreet te regeren. Alhoewel de situatie gespannen is, is er tot nu toe geen reden om het bezoek uit te stellen. ”De koning bezoekt een land en volk, geen politieke beweging. Het bezoek is een teken van respect en waardering voor het buurland”, aldus minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Dinsdag heeft Máxima weer verplichtingen op Nederlandse bodem, zo blijkt uit de agenda van het Koninklijk Huis. De koningin opent dan in Badhoevedorp de naar haar vernoemde Koningin Máximakazerne van de Koninklijke Marechaussee, district Schiphol.

PUM

Ook Beatrix is dinsdag op pad. De prinses is in Rotterdam voor de jubileumconferentie van PUM Netherlands senior experts. PUM staat voor Programma Uitzending Managers en is een non-profitorganisatie die vrijwilligers uit het Nederlandse bedrijfsleven inzet om kennis te delen met ondernemers uit ontwikkelingslanden. De conferentie staat in het teken van PUM’s 35-jarige bestaan.

De koning heeft woensdag weer de eerste verplichting in eigen land op de agenda staan. Willem-Alexander neemt in het Museum voor Communicatie in Den Haag het eerste exemplaar van de nieuwe permanente koningspostzegel in ontvangst. Bij het aantreden van een nieuw staatshoofd is het gebruikelijk dat PostNL een nieuwe permanente postzegel uitgeeft.

Jubileumcongres

De volgende dag reist Willem-Alexander naar ’s-Hertogenbosch. In de Brabanthallen woont de koning het jubileumcongres bij van Aedes, de vereniging van woningcorporaties. De brancheorganisatie viert dan haar honderdjarig bestaan.

De koning is op vrijdag 29 november in Amsterdam. Willem-Alexander neemt in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de eerste set van drie biografieën over de Nederlandse koningen Willem I, Willem II en Willem III in ontvangst.

De werkweek wordt afgesloten met een feestje. Zaterdag start namelijk de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Het ochtendprogramma wordt georganiseerd door Stichting Scheveningen Viering Gedenkdagen en de gemeente Den Haag. Het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk organiseert het middag- en avondprogramma. Bij het jaarlijkse Koninkrijksconcert in het Circustheater is de Koninklijke Familie aanwezig.


Meer Nederland