Koningspaar naar Obama in Witte Huis

Vorsten

31/05/2015 2:02 pm

WASHINGTON – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bereiden zich in Washington voor op hun officieel bezoek aan de Verenigde Staten dat maandag begint met een kranslegging op de nationale begraafplaats Arlington. Meteen daarna heeft het koningspaar een ontmoeting met president Barack Obama in het Witte Huis.

Voor Willem-Alexander en Máxima is het de tweede keer dat ze de ambtswoning en het kantoor van de Amerikaanse president bezoeken. In 2009 waren ze er als prinselijk paar te gast van Michelle Obama. Haar man maakte toen ook even zijn opwachting. Nu Willem-Alexander is ‘gepromoveerd’ tot staatshoofd heeft het treffen een formeler karakter en is Barack Obama gastheer.

Het koningspaar heeft de Amerikaanse president overigens vorig jaar ook al twee keer ontmoet. Eerst in eigen huis bij de nucleaire topconferentie in Den Haag, waar Obama tijdens een diner in Huis ten Bosch aan tafel zat bij Willem-Alexander, en enkele maanden later ook in Normandië bij de herdenking van de geallieerde landing op D-Day in 1944.

Het bezoek aan de Verenigde Staten is anders dan de visite vorige week aan buurland Canada, geen staatsbezoek. Aan een staatsbezoek zitten meer toeters en bellen vast dan aan een officieel bezoek en Obama had maar beperkt de tijd. Bij een officieel bezoek bijvoorbeeld volstaat een ontvangst, bij een staatsbezoek hoort ook een diner in het Witte Huis.

Gratis voor jou


Meer Nederland