Koningsparen bespreken in Noors museum toekomst Arctisch gebied

Vorsten

09-11-2021 21:02:36

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdagmiddag samen met het Noorse koningspaar een bezoek gebracht aan het Fram-museum. Daar woonden ze een discussie bij tussen Nederlandse en Noorse jongeren over de toekomst van het Arctische gebied, het gebied ten noorden van de noordpoolcirkel.

Koningin Sonja stak aan het einde van de bijeenkomst haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. Ze gaf weliswaar toe maar de helft van de gesprekken en opmerkingen te hebben verstaan, maar moedigde niettemin alle deelnemers aan het niet bij deze ene bijeenkomst te laten. “Verenig jullie, blijf contact houden, ga naar Svalbard, schakel de universiteit in”, aldus de Noorse koningin, verwijzend naar de archipel die in de Nederlandse geschiedenis beter bekend is als het door Willem Barentsz ontdekte Spitsbergen.

Het noorden van Noorwegen kent veel uitdagingen, mede door de klimaatverandering waardoor het poolijs smelt, maar biedt ook veel kansen zo vertelden de gesprekspartners van de koningsparen. Ze waren onder de paraplu van de organisatie ‘Arctic Frontiers’ uitgenodigd omdat ze in het gebied wonen, er een band mee hebben of er onderzoek doen.

“Het is geweldig dat mensen met zulke verschillende achtergronden zijn geïnteresseerd in dit gebied. Er is veel onbegrip. Ik krijg steeds de vraag of wij rondrijden op rendieren en of er ijsberen door de straten lopen”, zei Ole Martin Melbøe Nygaard, een deelnemer uit de Noord-Noorse stad Tromsø. Hij was blij met alle aandacht, een sentiment dat werd gedeeld door koningin Sonja. “Ga hier mee door”, raadde ze aan.

De discussie vond plaats op een bijzondere plek: het bovendek van het houten poolschip Fram (‘Voorwaarts’), dat tussen 1893 en 1912 werd ingezet bij poolexpedities van achtereenvolgens Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup en Roald Amundsen. Het speciaal ontworpen schip voer zowel naar de noord- als naar de zuidpool en kreeg in 1936 een plek in een eigen museum op het schiereiland Bygdøy, tegenover Oslo. De toenmalige koning Haakon VII en kroonprins Olav, de grootvader en vader van de huidige koning Harald, waren bij de opening aanwezig.

Meer Nederland