Koninklijke familie niet naar uitvaart Desmond Tutu

Vorsten

28-12-2021 12:20:02

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix gaan niet naar de uitvaart van aartsbisschop Desmond Tutu. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd laten weten aan het ANP. Tutu overleed zondag op 90-jarige leeftijd.

Eerder hebben Willem-Alexander, Máxima en Beatrix wel hun condoleances overgebracht aan de familie van Tutu. “Met dankbaarheid koesteren wij de herinneringen aan aartsbisschop Desmond Tutu. Met onverwoestbare blijmoedigheid streed hij voor recht en vrede. Hij gaf stem aan de hoop. Zijn innemende persoonlijkheid en karakteristieke lach hadden een grote wervende kracht en hielpen velen op het pad naar verzoening.”

Desmond Mpilo Tutu was een vasthoudende tegenstander van de apartheid in Zuid-Afrika. Voor zijn geweldloos verzet kreeg de zwarte geestelijke in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede.

In 1985 werd Tutu de eerste zwarte aartsbisschop van Kaapstad en daarmee het hoofd van de Anglicaanse Kerk van zuidelijk Afrika. In de jaren 80 werd Tutu enkele malen gearresteerd, onder meer in 1988 toen hij protesteerde tegen het verbieden van zeventien antiapartheidsorganisaties. De apartheid was volgens Tutu niet alleen onrechtvaardig, maar ook on-Bijbels en onchristelijk.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord