Koninkrijksviering eindigt in Amsterdam

Vorsten

2015-09-26 17:36:00

AMSTERDAM – In Koninklijk Theater Carré in Amsterdam is zaterdag samen met de koning, koningin en prinses Beatrix teruggeblikt op de viering van 200 jaar Koninkrijk. De afgelopen twee jaar is met talloze evenementen gevierd dat hiervoor in 1813 de basis werd gelegd.

De viering liet zien hoe “krachtig, smaakvol en kleurig de eenheid in verscheidenheid is”, zei voorzitter Ank Bijleveld-Schouten van het comité dat de landelijke festiviteiten organiseerde. “Het is goed minstens een keer in de vijftig jaar stil te staan bij de vraag hoe we ervoor staan in ons land.”

Vicepremier Lodewijk Asscher hield de genodigden voor “dat we bepaald nog niet klaar zijn”, waarbij hij de vluchtelingencrisis aanhaalde. “Zij houden ons een spiegel voor dat de verworvenheden niet vanzelfsprekend zijn. Elke dag moeten we werken aan verdraagzaamheid, vrijheid, gelijke rechten, gelijke plichten en kansen.”

Later op de avond vindt er buiten op de Amstel een muzikaal slotspektakel plaats, met optredens van meer dan dertig Nederlandse artiesten. Onder anderen Dré Hazes, Ellen ten Damme, Rowwen Hèze en Ruth Jacott staan op het podium. Veel andere leden van de koninklijke familie sluiten dan aan, onder wie prinses Irene en prinses Mabel.


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt