Laurentien: zoek oplossing voor Lili en Howick

Vorsten

2018-09-03 06:47:00

Er zou een oplossing moeten worden gevonden voor de asielkinderen Lili en Howick. Dat stelde prinses Laurentien maandag tijdens de uitzending van Jeroen van Inkel op Radio 5.

De Raad van State besloot vorige maand dat de asielaanvraag van de moeder en de kinderen terecht is afgewezen. Lili (nu 12) en Howick (13) kwamen in mei 2008 met hun moeder uit Armenië naar Nederland en groeiden hier op. Ze spreken geen Armeens. Ze hebben echter volgens de overheid geen recht op een verblijfsvergunning omdat Armenië een veilig land zou zijn.

Hun moeder, die psychische problemen heeft, werd een jaar geleden al uitgezet. De kinderen belanden in Armenië vermoedelijk in een weeshuis. Ondanks veel maatschappelijke onrust en woede wil staatssecretaris Mark Harbers geen uitzondering maken voor de in Nederland gewortelde kinderen. De IND wil geen toelichting geven op het besluit.

“Ik kan en wil geen oordeel hebben over de situatie”, stelde Laurentien in de uitzending. “Maar laten we vooral herinneren dat het jonge kinderen zijn die stabiliteit nodig hebben.” Dj Jeroen van Inkel haalde een column van Youp van ‘t Hek aan die vond dat er toch minimaal één parlementariër moet zijn die een oplossing kan bedenken voor de kinderen. “Deze kinderen zijn onschuldig”, beaamde Laurentien. “Ik ben het er mee eens dat we een oplossing moeten zoeken.”


Meer Nederland