Prinses Mabel bij aids-conferentie

Vorsten

18/07/2016 12:23 pm

Prinses Mabel is de komende dagen bij de 21ste Internationale Aids Conferentie in Durban. Mabel vraagt daar aandacht voor het verband tussen hiv-infecties bij jonge meisjes en de praktijk van kindhuwelijken. Ze doet dat namens Girls Not Brides, de overkoepelende organisatie die wereldwijd strijdt om een einde te maken aan die praktijk.

Volgens Girls Not Brides verhogen kindhuwelijken de kans op hiv-infectie. Aids is onder Afrikaanse jongeren (10-19) de eerste doodsoorzaak, waarvan het grootste deel (twee op drie) meisjes en jonge vrouwen. Bij getrouwde meisjes is het aantal geïnfecteerden weer hoger dan bij niet gehuwde meisjes, mede omdat ze gedwongen worden onbeschermde seks te hebben met mannen die vaak ouder zijn en vaak al andere relaties hebben gehad of nog hebben.

Gezien hun leeftijd en onvoltooide scholing hebben de kindbruiden vaak ook weinig kennis over bescherming tegen hiv, als ze binnen hun huwelijk al enige zeggenschap hebben. Ook hebben ze vaak geen toegang tot medische voorzieningen en gezondheidsinformatie. Dat maakt ze extra kwestbaar, aldus Girls Not Brides.

In Durban bepleiten prinses Mabel en haar organisatie onder meer verder onderzoek naar het verband tussen hiv-infecties en kindhuwelijken, en meer onderzoek naar hetgeen meisjes nodig hebben zodat anti-hiv programma’s en campagnes daarop beter kunnen worden afgestemd.

Gratis voor jou


Meer Nederland