Margriet met aartshertog naar expositie Sisi

Vorsten

09/04/2015 5:59 am

APELDOORN – Prinses Margriet opent donderdag in Paleis Het Loo in Apeldoorn een tentoonstelling over keizerin Sisi van Oostenrijk. Ze krijgt hierbij gezelschap van aartshertog Michael von Habsburg-Lothringen, de achterkleinzoon van keizerin Elisabeth van Oostenrijk (1837-1898).

Op de expositie wil het museum “het ware levensverhaal” vertellen van de beroemde keizerin. “Naast het geromantiseerde, sprookjesachtige beeld uit de films, wordt ook de tragische kant van haar leven belicht.” Paleis Het Loo illustreert haar jeugd, haar leven aan het Weense hof, haar kroning tot koningin van Hongarije en de mythevorming rond haar persoon aan de hand van filmfragmenten, foto’s, schilderijen en persoonlijke bezittingen.

Volgens Paleis Het Loo werd nooit eerder buiten Oostenrijk zo’n grote en veelzijdige tentoonstelling gehouden over de beeldschone vrouw van keizer Frans Joseph. De romantische films uit 1957-1959 met Romy Schneider in de hoofdrol maakten haar met de koosnaam ‘Sisi’ onsterfelijk.

Uitblinkerslunch

Vrijdag hebben Willem-Alexander en Máxima ook een activiteit op de agenda staan: zij bieden op Paleis Noordeinde een zogeheten uitblinkerslunch aan. De koning en koningin lunchen volgens het hof twee à drie keer per jaar met Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie in diverse sectoren zoals sport, cultuur, journalistiek, zorg, vrijwilligerswerk of bedrijfsleven.

Vrijdag is onder meer zanger Django Wagner te gast. Hij won vorig jaar de Buma NL Award en begin vorige maand een Edison in de categorie volksmuziek.

Gratis voor jou


Meer Nederland