Margriet ontmoet overlevende Apeldoorn

Vorsten

2019-04-27 07:10:00

Prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven ontmoetten vrijdag Senna Claassens, een slachtoffer van de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn. Dat is tien jaar nadat de prinses en haar man de toen 8-jarige Senna in het ziekenhuis bezochten.

Van de dag zelf in 2009 herinnert ze zich weinig, vertelt Senna (18) in het AD. Ook herinnert ze zich niet dat de zus van prinses Beatrix en haar man Pieter aan haar bed stonden toen zij gewond in het ziekenhuis lag. Ze sliep en werd af en toe wakker. “Later hoorde ik dat Pieter mijn neusje schattig vond en dat hij mij wel wilde meenemen in ruil voor negen kamelen”, vertelt ze lachend. “Als ik weer kon lopen zou hij met me naar de dierentuin gaan.”

Zo gezegd zo gedaan, toen Senna uit het ziekenhuis kwam, namen Pieter en prinses Margriet het meisje samen met haar moeder en broer mee naar de Burgers’ Zoo. Daar kreeg ze een zilveren ketting met een koetsje, uitgezocht door Anna, de dochter van prins Maurits en prinses Marilène. Nu, tien jaar later, ontmoeten het drietal elkaar weer in de Burgers’ Zoo, na sluitingstijd bij de pasgeboren Caribische zeekoe in de mangrove.

Het gaat goed met Senna, ze heeft weinig last van de nasleep van de aanslag. Wel schrikt ze van auto’s en vindt ze autorijden spannend. “Ik zie een auto niet als speeltje maar als moordwapen.” Pieter van Vollenhoven, die dinsdag 80 jaar wordt, noemt het herstel van Senna een “prachtig verjaardagscadeau”. “Kijk nou eens. Werkelijk fan-tas-tisch dat ze zo uit de strijd tevoorschijn is gekomen.”


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt