Máxima hoort positieve verhalen bij Vriendendiensten

Vorsten

16-09-2021 16:14:40

Koningin Máxima denkt dat het in Deventer alleen maar mooi weer is. “Het is weer zonnig”, zei de koningin donderdagmiddag bij aankomst voor een werkbezoek aan Appeltje van Oranje-winnaar stichting Vriendendiensten. Het was immers al de tweede keer deze week dat ze de IJsselstad bezocht. Dinsdag was Máxima er samen met Willem-Alexander voor een streekbezoek aan Salland.

De koningin vertelde dat ze haar rechterhand bij een val tijdens de zomervakantie in Griekenland had bezeerd. Ze dacht aanvankelijk dat het niet gebroken was, maar na een medische check deze week bleek dat er toch sprake was van een breuk. Aan haar ringvinger zit nu een spalkje, al viel daar weinig van te zien.

Máxima had zich zeer verheugd op de nadere kennismaking met de Vriendendiensten. Het werk daarvan wil ze graag ten voorbeeld stellen aan heel Nederland. De stichting, die wordt ondersteund door de gemeenten Deventer en Raalte, beheert centra voor mensen met die psychisch kwetsbaar zijn. Uitgangspunt is dat zij zelf vorm kunnen geven aan hun leven, al is er wel begeleiding.

Ervaringsdeskundigen

De koningin ging uitgebreid in gesprek met de initiatiefnemers, die ze feliciteerde met het eerder dit jaar winnen van een Appeltje, de prijs van het Oranjefonds. Ook complimenteerde de vorstin de initiatiefnemers met de deelnemers aan de Vriendendiensten. Een aantal van hen zijn zelf aan de slag gegaan als ervaringsdeskundigen. “Een prachtig voorbeeld voor de rest van Nederland”, aldus Oranjefonds-directeur Sandra Jetten.

Máxima kreeg veel positieve en opwekkende verhalen te horen. De deelnemers, zo’n duizend mensen op jaarbasis, kunnen bij de Vriendendiensten altijd terecht, worden er goed begrepen en niet beoordeeld of veroordeeld. “Hier word je begrepen, daarom zijn de ervaringsdeskundigen ook zo goed en belangrijk. Die hoef je niks uit te leggen”, aldus een van de gesprekspartners. “Door de onderlinge steun zak je minder diep weg en kom je er eerder bovenop”, wist koningin Máxima.

Ze wilde ook alles weten over het zogenoemde herstelprogramma, dat mooi aansluit bij het nieuwe Oranjefonds-programma ‘Herstel dichtbij’ waaraan de komende jaren extra aandacht besteed gaat worden. “Herstellen doe je zelf”, was één van de lessen die deelnemers hadden geleerd. “Je moet eerst vrienden worden met jezelf. Eerst jezelf steunen, dan bereik je meer en je moet geduld hebben. Niet te veel hebben”, zo hoorde Máxima. Dat helpt om uit de nood of een diepe dip te komen.


Meer Nederland