Moeder Máxima kan niet langer wegblijven

Vorsten

01/04/2015 4:20 pm

BANGKOK – Koningin Máxima is woensdagavond (lokale tijd) aangekomen op het vliegveld van Bangkok. Daar heeft de koningin enkele uren overstaptijd op de terugweg van haar driedaagse VN-werkbezoek aan Myanmar naar Nederland.

Dat het verblijf zo kort was verklaarde de koningin voor vertrek in een ontmoeting met de pers met ‘ik ben moeder van drie kinderen. Ik kan niet langer wegblijven’. Vandaar dat Máxima pas maandag aankwam in Rangoon, waar ze zich meteen stortte in een lange reeks besprekingen. Wel was er ‘s avonds even tijd om wat inkopen te doen en een verder stil gehouden bezoek te brengen aan Myanmar’s iconische Shwedagon pagode.

“Het is niet vaak dat we een vip op bezoek krijgen die zo goed voorbereid is als de koningin”, zei Renata Lok-Dessallien, de coördinator van het VN-ontwikkelingsprogramma in het voormalige Birma. “Ze heeft veel kennis en deelt die op charmante en ingehouden wijze”, aldus Lok-Dessallien.

Effect

“De koningin wil ook dat haar bezoek effect heeft”, vertelde de VN-coördinator die Máxima tijdens de hele trip begeleidde. “Ze zal uit de verte blijven toekijken hoe inclusieve financiering, het toegankelijk maken en beschikbaar stellen van financiële diensten, in Myanmar wordt verbeterd”, zei Lok-Dessallien woensdagmiddag ook tegen vertegenwoordigers van de regering.

Die hadden net met aanmoedigende woorden van Máxima een nationaal plan gelanceerd waarin de komende vijf jaar het aantal inwoners dat toegang heeft tot diensten als bankieren en verzekeringen, stijgt van 30 percent van de bevolking nu naar 40 procent in 2020. “Dat is niet in één dag geregeld”, zei Máxima over de ambitieuze voornemens, maar met “moderne technieken is veel mogelijk. Ik denk dat Myanmar dat doel zelf kan overschrijden.”

Dat was muziek in de oren van minister van algemene zaken, U Soen Thein. “Bedankt voor uw briljante toespraak en dank voor uw komst naar Myanmar”, complimenteerde hij de koningin.

Gratis voor jou


Meer Nederland