Máxima komt aan op leeg vliegveld

Vorsten

31/03/2015 3:54 pm

NAYPYIDAW – Koningin Máxima is dinsdag aan het begin van de avond verwelkomd op het vliegveld van Naypyidaw. Bij aankomst op het geheel lege internationale vliegveld van de hoofdstad van Myanmar werd ze begroet door U Thant Kyaw, de vice-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig ambassadeur van het voormalige Birma in Den Haag.

Na een kort onderhoud in de VIP-ontvangstruimte vertrokken de koningin en haar gezelschap naar het Kempinski hotel om zich voor te bereiden op de laatste dag van het werkbezoek voor de VN. De eerste afspraak is woensdag in het presidentieel paleis, waar Máxima wordt ontvangen door president U Thein Sein, vier ministers en de gouverneur van de Centrale Bank.

Op de agenda staat een gesprek over het belang van betere toegankelijkheid van financiële diensten, oftewel inclusieve financiering. Aan tafel met de koningin en de president zitten de ministers van Financiën, Buitenlandse Zaken, Informatievoorziening en de belangrijkste adviseur van Thein Sein. Later op de dag heeft de koningin, die het Zuid-Oost Aziatische land als VN-adviseur bezoekt, ook nog een afzonderlijke ontmoetingen met de adviseur, de bankpresident en de bewindsman van Financiën.

Máxima krijgt woensdag ook de kans een indruk te krijgen van Naypyidaw, de in ruim tien jaar tijd vanuit het niets uit de grond gestampte hoofdstad. Alle ministeries zijn in één sector ondergebracht, met enorme afstanden tussen de gebouwen onderling en brede, lege wegen tussen de verschillende wijken. In 2005 wilde de toenmalige regering het machtscentrum van Rangoon verplaatsen naar een meer centraal gelegen plek in het land. Dat werd Naypyidaw, dat vooral leeg en verlaten oogt, zeker in vergelijking met de voormalige hoofdstad Rangoon.

Gratis voor jou


Meer Nederland