Máxima opent bezoekerscentrum DNB

Vorsten

22-09-2015 16:22:00

AMSTERDAM – Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het nieuwe bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam geopend. In het bezoekerscentrum kunnen mensen met games, filmpjes of een speurtocht ontdekken hoe de economie werkt, wat DNB doet en wat de invloed is op hun eigen financiën.

Na de officiële opening kreeg Máxima een rondleiding door het bezoekerscentrum, waarbij studenten de interactieve onderdelen demonstreerden. Afsluitend sprak zij met betrokkenen over het belang van financiële educatie en de rol van DNB daarin.

DNB-president Klaas Knot benadrukte in zijn toespraak het belang van openheid en toegankelijkheid. “We hebben onze uiterste best gedaan om onze activiteiten zo toegankelijk en zo interactief mogelijk te presenteren. Hierdoor ontstaat er meer begrip over hoe de economie en de financiële sector in elkaar steken. En dat is goed voor iedereen.” DNB richt zich met het bezoekerscentrum zowel op groepen scholieren en studenten als voorbijgangers en (buitenlandse) toeristen.

Verhalenestafette

Tegelijk met de officiële opening ging ook de verhalenestafette Geld vertelt van start. Knot leverde de eerste bijdrage op de bijbehorende Facebookpagina: “Mijn eerste herinnering aan geld is een bedrag dat ik van mijn oma kreeg. Ik moet een jaar of vier geweest zijn. Hoeveel het was, of waaraan ik het besteed heb, weet ik niet meer. Maar het zal in mijn spaarpot zijn gegaan…Nu beslis ik in het ECB-bestuur mee over bedragen die soms buitenaards lijken.”

Máxima is erevoorzitter van Wijzer in geldzaken. Knot is bestuurder van dit platform dat aandacht vraag voor financiële educatie en het verstandig omgaan met geld. Knot: “We weten dat mensen soms risico’s aangaan die ze moeilijk kunnen dragen, die ze ook niet echt doorzien. Aan die risico’s mogen ze eigenlijk niet worden blootgesteld.”


Meer Nederland

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel