Máxima opent tentoonstelling over koninklijke gordijnen

Vorsten

01-11-2022 13:42:03

Koningin Máxima opent eind deze maand de tentoonstelling Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap in het TextielMuseum in Tilburg. De afgelopen maanden heeft de koningin samen met handwerkgroepen uit het hele land een gedeelte van het borduurwerk handmatig gemaakt.

De nieuwe gordijnen zijn een eigentijdse remake van de achttiende-eeuwse zijden gordijnen uit de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. In het ontwerp staat Nederland als land van vele culturen centraal. Máxima opent de tentoonstelling samen met enkele handwerkers die mee hebben geborduurd. Vervolgens krijgt de koningin een rondleiding en spreekt ze met handwerkers en andere betrokkenen.

De tentoonstelling biedt een kijkje achter de schermen van de totstandkoming van de gordijnen. Ook zijn er historische gordijnen te zien die als inspiratiebron dienden voor de nieuwe gordijnen. De expositie is van 1 december tot en met 29 mei volgend jaar te bezoeken. De nieuwe gordijnen komen daarna in de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch te hangen.

Meer Nederland