Máxima vraagt betere toegang tot financiële diensten voor vrouwen

Vorsten

23/09/2020 6:12 pm

Koningin Máxima heeft woensdagmiddag vanuit haar werkkamer in Huis ten Bosch via een videoverbinding deelgenomen aan een bijeenkomst van het G7 Partnership for Women’s Digital Financial Inclusion in Africa. De koningin gaf de openingstoespraak. Dat deed ze in haar functie als speciaal vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal voor het verbeteren van toegankelijkheid tot financiële diensten (UNSGSA).

Oorspronkelijk zou de bijeenkomst deze week plaatsvinden in New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Vanwege de coronacrisis vinden echter geen fysieke samenkomsten plaats en worden vergaderingen en evenementen digitaal gehouden. Andere sprekers waren president Cyril Ramaphosa van Zuid-Afrika, als roulerend voorzitter van de Afrikaanse Unie en Melinda Gates.

De koningin sprak over de impact die de coronacrisis met name in Afrika heeft gehad op de economische positie van vrouwen en de kleine ondernemingen die zij voeren. Vrouwen hadden om te beginnen weinig spaargeld en slechte toegang tot kapitaal en financiële diensten, de crisis heeft hun positie alleen maar verslechterd. Volgens prognoses zal zestig procent van ondernemingen kopje onder gaan, veel meer dan bedrijfjes van mannen.

Direct geld aan vrouwen sturen

Om vrouwen te helpen is het essentieel dat ze geld krijgen, en wel via digitale weg, via de mobiele telefoon en mobiele portemonnees. Probleem is echter dat veel vrouwen in Afrika geen mobiele telefoon hebben en dat veel van hen ook geen geldig identiteitsbewijs hebben waarmee een rekening kan worden geopend. Daaraan moet hard worden gewerkt, aldus koningin Máxima, die vorig jaar nog aankondigde vrouwen in Afrika tot een van de speerpunten van haar VN-werk te zullen maken.

Melinda Gates haakte in op de woorden van Máxima. “Het zijn vrouwen met een laag inkomen in lagelonenlanden die het meest worden getroffen door de coronacrisis en die er zonder hulp ook niet bovenop komen. Er zijn nu al 37 miljoen mensen in grote armoede teruggeworpen, met name vrouwen en die kunnen alleen met directe steun van hun regeringen worden geholpen. Het geld moet aan hen worden gegeven en niet aan hun mannen, en daarvoor zijn digitale betalingen en een goed ID belangrijk”, aldus Melinda Gates.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, die vorig jaar het partnerschap voor het verbeteren van digitale toegankelijkheid van financiële diensten voor vrouwen in Afrika had opgezet, moest verstek laten gaan. Dit omdat Le Maire sinds afgelopen vrijdag in quarantaine is omdat hij positief heeft getest voor het coronavirus. Hij liet zich vertegenwoordigen door de Franse ambassadeur bij de VN, Nicolas De Rivière.

Gratis voor jou


Meer Nederland